Eindhoven verandert snel in een grote stad waar veel te beleven valt. En dat is goed te merken in de horeca. Nieuwe concepten ploppen als paddestoelen uit de grond en deze zitten afgeladen vol. Internationale culinaire stromingen weten Eindhoven steeds beter te vinden en de kwaliteit gaat rap omhoog. Michelin bedeeld de regio Eindhoven als een van beste van Nederland.

 

KOFFIEHUISJE

Het koffiehuisje is Loes. En Loes heeft de gave om van haar koffiebar een huiskamer te maken en daarmee een heel lekker plekje. Dat was het al toen het Koffiehuisje nog op Strijp-S zat, in het kleine aanbouwtje van het Ketelhuis. Maar na een te lange pauze is ze definitief neergestreken in een mooi hoekje in het geheel gerenoveerde Philipsdorp. In dit pand heeft ooit de allereerste Etos gezeten, een door Philips opgerichte winkelketen om de prijzen betaalbaar te houden voor het personeel. Op de lange bar, gemaakt van deuren, staat een Mirage met levers van Kees van der Westen. Dat is in deze regio niet zo gek, aangezien de ‘beste espressomachine van de wereld’ gewoon uit Waalre komen. Op de molens koffie van de Stadsbranderij Beanbrothers. Doordat er in dit koffiehuisje veel meer plaats is, is het aanbod in heerlijke zelfgebakken taartjes geëxplodeerd. De broodjes zijn origineel en royaal. Bij mooi weer gaan de openslaande deuren open en kun je op het lange terras zitten. Loes is de reden om naar het koffiehuisje te gaan. En mocht zij zelf druk zijn, ze heeft een heel leuk team om haar heen verzameld. De zondagsbrunch is de dikke tip, met een bar vol lekkernijen. En wordt vooral lid van de facebookgroep, al is het maar omdat je op afstand het allerleukste krijtbord in de gaten kunt houden.

KOFFIEHUISJE / DE JONGLAAN 32 / KOFFIEHUISJEEINDHOVEN.NL

PIET HEIN EEK

Wanneer Strijp-S de allerleukste plek van Eindhoven is om te wonen, dan is Strijp-R een goede tweede. Meer gericht op gezinnen, is dit ook een voormalig Philips fabrieksterrein. Gelegen tussen het bruisende Strijp-S, het landgoed de Wielewaal en het Philips de Jonghpark maakt het een idyllische plek, zeker nu de Zwaanstraat en de Oirschotsedijk alleen nog voor langzaam verkeer te gebruiken zijn. Temidden van de grote variatie aan nieuwe architectuur staat een voormalige keramische werkplaats van Philips. De hoofdgebruiker is Piet Hein Eek, bekend geworden met de sloophouten meubels, maar inmiddels een van de meest succesvolle ontwerpers van Nederland. Het restaurant ligt tegenover de werkplaats en de showrooms. Het is een hoge industriële ruimte met langs vrijwel alle wanden glas. Het interieur bestaat uiteraard uit eigen producten en het is er gezellig zitten. Vanaf het begin een mooie ruimte, maar de keuken heeft zich positief ontwikkeld. De keuken is verfijnder en meer gebalanceerd gaan koken, met een eigen signatuur. De gerechten zijn rijk aan groenten en een voorbeeld van de moderne bistrokeuken. Bij mooi weer is het buiten heel mooi zitten, gezeten op eigen terrasmeubelen is het een leuke plek met het perrontje als uitzicht. Daarnaast staat er een grotendeels vast team, welke bijzonder vriendelijk en gastvrij is. Deze combinatie maakt het een van de weinige restaurants in Eindhoven waar je heerlijk aan kunt schuiven, met eenieder op ieder moment van de dag, in ieder seizoen. Voor de borrel of als ‘sharing voorgerecht’ is de PHE-plank een dikke tip en mocht je de oermens in je naar boven voelen komen, bestel de (in huis) dry aged côte à l’os. Neem extra de tijd en bezoek de winkel en showrooms van Piet Hein Eek.

PIET HEIN EEK RESTAURANT / HALVEMAANSTRAAT 30 / PIETHEINEEK.NL