Navigation Menu+

FRIET SPECIALITEITEN

FRIET (PATAT) SPECIAAL / Friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien. In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup. Maar er kan gekozen worden uit beiden. Friet speciaal is ook in België bekend.

FRIETJE SATÉSAUS / Friet met pindasaus. Ook wel aangeduid als ‘friet saté’ of ‘patatje pinda’.

PATATJE JOPPIE / Friet met Joppiesaus. Dit wordt vooral in het zuiden, met name in Brabant geserveerd. Kreeg landelijke bekendheid door de chips van Lays met de smaak patatje joppie.

FRIETJE HALFOM / Friet met piccalilly en mayonaise. De term wordt herkent in Zuid-Holland en het westen van Brabant, maar verschilt van plaats tot plaats.

FRIETJE OORLOG / Patatje oorlog verschilt per regio in Nederland, maar kan zijn: ‘friet met pindasaus, mayonaise en rauwe gesnipperde ui’, ‘friet met pindasaus en mayonaise’ (in sommige regio’s wordt dit ‘patatje flip’ genoemd), ‘friet met pindasaus, mayonaise, curry en gesnipperde ui’ (voornamelijk Brabant en omgeving Leiden), ‘friet met mayonaise, curry en gesnipperde ui’ (ongebruikelijk, want wordt meestal friet speciaal genoemd) en als laatste met alles ‘friet met mayonaise, ketchup, curry, pindasaus en gesnipperde ui’ (ongebruikelijk). In België is ‘friet oorlog’ een benoeming van friet met stoofvlees, mayonaise en ketchup. Er zijn meerder benamingen zoals ‘patatje overweg’ of ‘patatje rotzooi’, maar de meeste gebruikte is oorlog. Na WOII is geprobeerd om er ‘patatje feest’ van te maken, maar dat is niet aangeslagen.

PATATJE VREDE / Friet met knoflooksaus en chilisaus. Net als met patatje feest is deze term gebruikt om als alternatief voor patatje oorlog te dienen. Maar ook deze is niet aangeslagen.

FRIETJE CHILIMAYO / Friet met mayonaise en chilisaus (vlammensaus). De saus is drie delen mayonaise en een deel chilisaus. De chilisaus maakt de mayonaise pittiger en zoeter.

FRIETJE SAMURAI / Friet met mayonaise en sambal. Pittiger dan ‘frietje chilimayo’.

FRIETJE STOOF(VLEES) / Friet met stoofvlees of hachee. In Vlaanderen is het ‘friet met stoofvlees’ of ‘friet met stoverij’. In Zeeland, Brabant, Limburg en delen van Gelderland is het ‘frietje stoof’.

FRIETJE ZUURVLEES / Friet met zuurvlees. De Limburgse variant op stoofvlees. In het Limburgs wordt het ‘frietje zoervleesj’ of ‘friet zoervleis’ genoemd.

FRIETJE ANDALOUSE / Friet met een Andalouse saus. Saus bestaat uit 3 delen mayonaise, een deel tomatenketchup en groene paprika.

FRIETJE COCKTAILSAUS / Friet met cocktailsaus.

FRIETJE KETCHUP / Friet met ketchup. Curry of tomaten.

FRIETJE SUPER / Of ‘Supertje’ is friet met een frikadel die in één bakje geserveerd wordt. Bekend in sommige delen van Brabant en Gelderland. Meestal iets goedkoper dan friet met een losse snack. De frikadel wordt soms vervangen door een andere snack. Een ‘Supertje Speciaal’ is rondom Tilburg, Den Bosch friet met frikadel, curry, mayonaise en ui. In Nijmegen noemen ze de laatste gewoon ‘supertje’. In Bergen op Zoom komt er ook nog pindasaus bij en noemen ze het ook een ‘supertje’.

FRIETJE ALA / In Limburg en met name regio Venlo is dat een frikadel met zuurvlees, bedekt met friet speciaal.

FRIETJE WATERFIETS / Of ‘waterfiets’ is een Nijmeegse variant op het ‘supertje’. Het bestaat uit 2 frikadellen bedekt met friet. Daarop gaat mayonaise, curry en uitjes. Daarop gaat dan nog een klein schepje friet.

FRIETJE CATAMARAN / Friet speciaal met daarnaast 2 frikadellen speciaal. Vooral bekend in Brabant.

FRIETJE KAPSALON / Friet met shoarma, groenten, knoflooksaus, sambal en kaas.

FRIETJE PITA / Friet met shoarma of gyros, groenten en knoflooksaus.

POUTINE / Friet bedekt met onrijpe kaas en jus. Het wordt gezien als het nationale gerecht van Quebec, maar wordt in heel Canada geserveerd. Het is populair en zijn inmiddels vele varianten.